- spesialist i kjeveortopedi

tannkost-hires IMG 4080

Barn og ungdom blir henvist fra egen tannlege eller tannpleier for en utredning om behov for kjeveortopedisk behandling. Vi behandler også voksne pasienter. Dersom det er et behov for å behandle en bittfeil og behandlingen ønskes, lager kjeveortopeden en behandlingsplan som beskriver diagnose, apparatur, tidsaspektet og egenandelen som må betales.

Typer kjeveortopedisk apparatur
Kjeveortopedisk apparatur kan være avtakbar (plater) eller fastsittende (fast tannregulering/klosser på tennene). Fastsittende tannregulering består av klosser på tennene og mellom disse festes en streng (bue), som fører til forandring i tannstillingen.

Informasjon for deg med fast tannregulering

Startproblemer
De første dagene etter at tannreguleringen er satt på, kan du ha ømme/ vonde tenner. Dersom det er ubehagelig å spise, velg myk mat disse første dagene. Ved store smerter (som regel første dagen), kan du ta en smertestillende tablett.

Matvaner

  • Del opp epler, gulrøtter og andre harde ting i biter.
  • Unngå karameller og harde drops som kan ødelegge strengen.
  • Søtsaker skal du bare spise en dag i uka!


Pussing av tennene

  • Du får 2 tannbørster fra oss når tannreguleringen er satt på. Disse skal brukes til pussing minst 2 ganger daglig.
  • Skyll med fluor (anbefaler den fra apoteket som har størst fluorkonsentrasjon).
  • Du må være spesielt nøye i området mellom klossene og tannkjøttet. Hvis belegg blir liggende her, kan det utvikle seg hvite flekker på tennene (begynnende hull).


Akutt?
Klosser kan løsne og strengen kan forskyve seg og stikke på en side. Løse klosser kan vi feste på igjen dersom de irriterer. Hvis det ikke er lenge til neste timeavtale, kan det trolig vente. Dersom strengen stikker ut, kan dere selv klippe den av med en avbitertang.

Kontroller
Mens du går med tannreguleringen, må du gå på kontroller til meg hver 4. -10. uke.

Etter behandlingen: Når den aktive fasen med tannreguleringen er over, starter retensjonsfasen. Den første tiden må tennene holdes på plass for å unngå at de flytter seg tilbake. Det gjøres som regel med stabiliseringstråder på baksiden av fortennene og en stabiliseringsplate (skinne) til overkjeven (Essix eller Hawley plate). Platen må brukes 24 t i døgnet i 2-4 mnd, deretter på natten i ca 1 år.

Tannlege Elin G. Brusveen AS I Kongens gate 30 I 7012 Trondheim I Tlf 73 52 14 17 post@kjeveortoped-brusveen.no